V ceně je vydatná obědová ochutnávka vlastnoručně upečeného chleba s máslem.

Vyhrnout rukávy a do toho! Čeká nás spousta zážitků, než vlastnoručně přeměníme zrno v chléb! A co teprve, až voňavý a křupavý chlebík ochutnáme;)!
Během dne se budeme starat o bochníčky, které si děti ve dvojicích vlastnoručně zadělají a
společně upečou ve velké tradiční peci na dřevo.
Při tom všem si budeme ukazovat, jak se v běhu tisíciletí měnily způsoby, které člověk používal k tomu,
aby si udělal pro nás něco tak samozřejmého a obyčejného, jako je chléb.

Vyzkoušíme si použití starodávného ruchadla bratranců Veverkových, jež bylo vynalezeno v tomto kraji a používalo se i zde na statku.
Vymlátíme obilí cepy, vyčistíme od plev, umeleme mouku na různých typech ručních mlýnků a připravíme chléb.
,Děti poznají i další podoby života na statku - pěstování zeleniny, využití bylinek a především chov zvířat.
Hlazení a krmení kůzlat a koníka, to děti milují!
Celý proces od zadělání kváskového chleba po jeho vyndání z pece trvá asi 4 hodiny.
Děti mají na Pekařském dni velmi speciální zkušenost zažít pečení chleba doslova "na vlastní kůži" a také v celé jeho délce.

Uvědomí si, kolik času a energie je potřeba vložit k získání poctivého jídla. A okusí rozdíl mezi chutí takto připraveného chleba ve srovnání s tím, který asi běžně znají.
Na statku v Lozicích obnovili v roce 2007 starou tradici každotýdenního pečení kváskového chleba ve velké peci na dřevo, která pojme až 40kg těsta a nachází se v malé kuchyňce uvnitř v domě . Nyní je postavena nová, venkovní pec, a i ona netrpělivě čeká na malé pekaře, až jí roztopí..
Těšíme se na Vaši návštěvu.
Objednávejte na adrese:
Radka Závorková, cestovní agentura
Náměstí 1
538 25 Nasavrky
tel., fax: 469 677 566 (Informační centrum)
mobil: 720 357 075
e-mail:
vylety@ckmacek.cz